Pieczone udka z kurczaka to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Można je podać z warzywami, ulubioną surówką, ryżem lub ziemniaczkami.
SKŁADNIKI:
8 nóżek z kurczaka
1x expressowa marynata do kurczaka
500g ziemniaków
20g masła do opiekania ziemniaków
1x ogórek zielony
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
świeży szczypiorek
sól do ziemniaków oraz mizerii
sól himalajska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Udka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Otworzyć torebkę z expressową marynatą do kurczaka i włożyć udka z kurczaka. Zamknąć szczelnie worek z mięsem i marynatą. Potrząsnąć dokładnie, aby marynata pokryła całe mięso. Odstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Po upłyniętym czasie marynatę z mięsem wyłożyć z woreczka do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- W czasie kiedy mięso się piecze przygotować ziemniaki.
- Pokrojone ziemniaki ugotować Al dente w osolonej wodzie. Przełożyć ćwiartki ziemniaków na roztopione masło na patelni. Smażyć do zarumienienia.
- Przygotować ulubioną surówkę lub mizerię. Obrać zielony ogórek i pokroić na plasterki następnie dodać sól i śmietanę lub jogurt. Wymieszać. Posypać szczypiorkiem.
- Upieczone mięsko przełożyć na talerz serwować z opiekanymi ziemniaczkami i mizerią bądź ulubioną surówką.
- I GOTOWE !SMACZNEGO!
PROPOZYCJA PODANIA
- Ziemniaki i sałatka np. z sałaty, papryki, cebuli, pomidora i mini mozzarelli, ryż
WSKAZÓWKI
- Udka dobrze jest zamarynować wcześniej, np. już poprzedniego dnia i trzymać w lodówce.